Please assign a menu to the primary menu location under menu
BebaSkin & hair care

Ko se sunca krije bolje da ga (ni)je

Jedan jučerašnji razgovor me je motivisao da se što pre dovršim ovaj post.

Foto: Jelena Dressing case
U vremenu kada se, više nego ikada, priča i piše o štetnosti sunčevih zraka, ja čujem rečenicu “Ja ne mažem kremu za sunčanje ni na letovanju, a kamoli po gradu”.

Ne, neću vam u ovom postu pisati o vrstama sunčevih zraka, o tipovima kože, već ću vam ostaviti jedan jako koristan link o uticaju sunčevog zračenja na kožu.

Za sve vas koje mrzi da kliknete na link, napisaću samo da je oštećenje kože kumulativno i da počinje već sa prvim izlaganjem kože suncu. Setite se samo koliko puta ste izgoreli na moru, koliko puta su vam mazali kiselo mleko na lice, ramena, leđa… Znam ljude koji se i danas tako, “pametno”, sunčaju.

Koža beba je 3 do 4 puta tanja od kože odraslog čoveka, pa je naročito osetljiva na sunce. A obzirom da su negativni uticaji sunčevog zračenja nepobitno dokazani, nikada nije rano da se počne za zaštitom bebine kože, zar ne? Iznenadio bi vas negativan odgovor na ovo pitanje – jer se za bebe do 6 meseci starosti (tj. mladosti) ne mažu nikakve kreme sa zaštitnim faktorima. Preporuka je da se uopšte ne izlažu suncu, ukoliko je to ikako moguće (a iz ličnog primera tvrdim da jeste!).

Obzirom da je leto, sezona godišnjih odmora, moram da skrenem pažnju da suncobran ne pruža 100% zaštitu. Pesak reflektuje sunčeve zrake, za nekih 25%, a voda ih propušta čak i do 85%. Eh, to more. Gde god se okreneš sunce. Mada, ni u gradu nije ništa bolje, kada upekne asfalt i kada počne da se odbija sunce sa staklenih zgrada. Oblačno je?! Ne zavaravajte se, oblaci smanjuju zračenje tek za nekih 20ak %.

Dakle, zaštite svoju kožu, iako ne putujete negde na letovanje, a koje preparate smo koristili tokom prošle godine, možete pročitati OVDE.

Kako zaštititi bebe i decu:

– Kada su u pitanju bebe (do 2 godine), prilikom izbora kreme birajte proizvod na kome piše BABY a ne KIDS. Verovali ili ne, velika je razlika u sastavu između ovih krema, a većina KIDS krema je namenjena deci koja su starija od 6 godina.

– Kupujte kreme za fizičkim filterima. Zaštitne kreme za decu (kids) i odrasle sadrže hemijske filtere, u manjoj ili većoj količini. Fizički filteri su oni koje koža beba ne može da upije, stvaraju zaštitni film na koži, a često nose oznaku sunblock. Za one koji čitaju listu sastojaka – samo potražite titanium dioxide i zink oxide, jer kreme sa ovim sastojcima momentalno štite kožu (ne mora se čekati pola sata da se krema upije).
Kreme sa hemijskim filterima nisu preporučljive za nežnu dečiju kožu, jer one ipak delimično filtriraju sunčeve zrake, a mogu izazvati i alergijske reakcije.

– Ne zaboravite da namažete deci uši, zadnji deo vrata, usne. Ukoliko ste ceo dan napolju, ponavljajte postupak mazanja na 2 do 3 sata.

– Naviknite dete na naočare za sunce i šeširić. Jako je bitno zaštititi oči koje se još uvek razvijaju.

Foto: Jelena Dressing case

– Ne izlažite decu direktno suncu! Izbegavajte sunce kad je najjače zračenje, od 11 do 16h (pozdravila me Nada Macura :))

Naše iskustvo

Pre par godina sam sedela na prvom prolećnom suncu, uživala u prepodnevnoj kafici, a kada sam došla kući imala sam šta da vidim – izgorela! Tada sam čvrsto odlučila da ću se mazati zaštitnim faktorima kad god idem u šetnju, a trudnoća i porodiljsko su mi doneli dosta šetnji i svakodnevnog boravka na otvorenom.
Pretpostaviću da vam je jasno da, čim mažem sebe, mažem i svoju decu, s tim da sam se pridržavala svih gore navedenih saveta, a posebno onih za debelu hladovinu 🙂

Decu mažem redovno, od nekog 6og – 7og meseca, nebitno je da li idemo u šetnju, parkić, na plažu… Sve što podrazumeva boravak na suncu od oko pola sata, za mene podrazumeva i obavezno nanošenje SPF krema.

Naš prošlogodišnji (a i ovogodišnji) izbor je Carroten Baby krema za lice i telo SPF 50+

Ova krema sadrži 100% prirodne, fotostabilne, UVA i UVB filtere koji pružaju sigurnu zaštitu kože. Krema je malo gušća, bele je boje i stvara zaštitni vodootporni sloj na koži. Blage je formule, bez parabena, veštačkih boja i alkohola. Napravljena je tako da umanji rizik od alergijskih reakcija, a pogodna je i za atopijsku kožu. Dolazi u tubi od 150ml, a košta oko 1200 dinara. Nama je poslužila za jedno poluoblačno desetodnevno letovanje, a mazali smo je i do sada, jer je rok trajanja 12 meseci od otvaranja.

Od krema za bebe sa sigurnošću mogu da preporučim i Mustelu, čija je cena oko 2000 dinara za 50ml, kao i DMovu kremu za bebe – Babylove, čiji sam sastav proučavala i planiram da je kupim ukoliko se kockice slože i ipak otputujemo na more ove godine.

Čime vi i da li uopšte mažete svoju decu kada su na suncu?

Šta mislite o SPF kremama, da li je sve to jedna zavera “da nam se uzme novac” ili zaista pomažu?

Prijatan, sučan dan vam želim! 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...0

8 Comments

  • Svaka ti čast, i za način na koji štitiš svoje devojčice i za savet oko izbora sredstva, verujem da mnogi ne znaju razliku između fizičkih i hemijskih filtera, a kod beba to stvarno nije svejedno…

  • Da suncobran i nama odraslima nije nikakva zaštita iskusila sam ove godine, kada sam pored kreme sa spf 25 suncobrana i pokrivenih nogu dok sam ležala izgorela toliko da mi se sada, petnaest dana po povratku sa letovanja, koža na nogama i rukama nenormalno ljušti.
    Moja ćerka ima tri godine i mažemo se redovno. Kad se igramo u dvorištu, kupamo u bazenu i kad smo kod bake na selu. Prve godine na letovanju koristila sam za nju baš ovu carrotenovu kremu i stvarno je odlična, jedina zamerka ide na račun gustine. Krema se veoma teško razmazuje, tako da nam je većina garderobe bila izmazana kremom. Prošle godine smo koristile babylove koja mi se baš svidela, a ove godine smo koristili Avonovu kremu koju smo dobili na poklon i koja se pokazala odlično, iako sam bila mnogo skeptična. Ja sam izgorela, a mazala sam se istim tempom kao ćerkica, krila se ispod suncobrana i šešira,a ona koja je non stop bila u vodi i na pesku ništa joj nije falilo.
    Ma koliko negativnih komentara čitala na račun dečijih krema za sunčanje, ipak sam nekako sigurnija kada pored šeširića i naočara nanesemo i kremu.

  • Ovo mi je trebalo 🙂 Da šaljem svima redom koji me gledaju kao ludu što mažem bebu i ne izvodim je napolje po najvećem suncu. Mi koristimo Sebamed kremicu, 50+ ali se nikad nisam bavila izučavanjem sastava :/

Comments are closed.