Please assign a menu to the primary menu location under menu
BebaMama

Moja priča o dojenju / Breastfeeding

Verovali ili ne, post sa ovom temom čuči u nedovršenim postovima od prvog dana od kako sam počela da pišem blog. Kako se obeležava Svetska nedelja dojenja (od 1og do 7og avgusta), reših da i ja jednom budem “u trendu”, tako da ćete moći da pročitate da li sam i koliko bila uspešna u ovom poduhvatu.

Moja priča o dojenju je počela pre više od 3 godine…

Trudnoća i pripreme za dojenje

Svaki početak je težak, a za dojenje se sa pripremama počinje još u trudnoći. Ovde mislim na psihičke pripreme i čitanje svih mogućih tekstova na temu dojenja. Živimo u 21. veku, gde nam je mnoštvo informacija dostupno, što u knjigama, što online.
Priznajem da sam se više služila ovom drugom opcijom, i da sam od početka trudnoće bila učlanjena u fejsbuk grupu Moja podrška dojenju, gde sam nalazila dosta korisnih tekstova o dojenju, i gde sam svakodnevno čitala pitanja i savete majki koje su dojile. Iza ove grupe stoji jedna divna žena, majka troje dece, koja nesebično pomaže majkama koje nailaze na poteškoće u dojenju, a takođe uređuje i sajt superbeba.com.
Ukoliko želite da budete uspešni u dojenju, jako je bitno da znate sledeće: 
MAJČINO MLEKO JE IDEALNA HRANA ZA BEBU!
Ovde ostavljam link sa tekstom kako nastaje majčino mleko i šta vas čeka u prvim danima. Takođe je jako bitno da znate šta su skokovi u razvoju bebe, jer kada se jave skokovi u razvoju, svaka majka počinje da sumnja da li ima dovoljno mleka. Ovo su samo neki od veoma korisnih linkova, na koje bi trebalo kliknuti.
Ni sama ne znam koliko sam puta pročitala tekst i gledala videe o pravilnom položaju bebe prilikom dojenja, mislila da sam popila svo znanje ovog sveta, i opet sam imala problem na početku…

Početak (here comes the ugly part)

I tako, porodih se ja prvi put, sve ja znam, samo mi (do)dajte bebu. Dolazi pedijatrijska sestra, namešta bebu, beba siki par minuta, pa zaspi. Pročitala ja da tako male bebe vole da  “spavaju na sisi” i da ih treba održavati budne golicanjem, štipkanjem, kvrckanjem po bradi… Ma ništa mi to nije pomoglo. Ona sestra otišla dalje, pa nismo moja beba i ja jedine tu.
Tako je bilo i drugi dan, s tim da sam sama uspevala nekako da namestim bebu da siki pravilno, ali mi je bilo jako teško da je držim, jer sam se porodila carskim rezom. Inače u porodilištu, svaka pedijatrijska sestra ima svoj sistem kako bi trebalo namestiti bebu i samo vas slude svojim savetima. 
E treći dan nakon porođaja meni je počelo da nadolazi mleko, i iako to sve zvuči divno i bajkovito (“blago tebi, ti imaš mleka”), ja sam imala veliki problem, jer je beba bila suviše mala i slaba da to sve izvuče.
Četvrti dan smo izašle iz bolnice, ja sam bila na ivici mastitisa, jer mi niko nije objasnio kako da se pravilno izdajam i masiram. Ali da se ne lažemo, samo sadista bi mogao sam sebe da masira!
Moje grudi su male, mlečne žlezde su zbijene i kada mi je nadošlo mleko, prvo su vizuelno izgledale bar 2 broja veće (juhu) ali su bile tvrde kao kamen i bolne. Verovatno ste slušali čuvene priče o oblogama kupusa?
Dakle, moj problem na početku je bio “previše mleka”, tačnije prepunjenost dojki, zbog čega je dolazilo do toga da beba počne da siki, ali je prevelika količina mleka uplaši, onda prestane i ostane gladna. I plače. Plače ona – od gladi, plačem ja – od bola. Pumpica je mogla da mi pomogne da izbacim vipak mleka, ali su grudi i dalje bile bolne.
Ja sam imala tu sreću da smo angažovali privatnu patronažnu sestru, koja je došla kod nas isto popodne kada sam izašla iz bolnice i bila mi je velika pomoć i podrška na samom početku. Pokazala mi je najidealniji položaj za dojenje, objasnila kada i kako da koristim pumpicu, i ono najvažnije – kako da naučim bebu da pravilno siki. Aaa, pomogla mi je i da ubedim muža da me masira 🙂 U prvih nekoliko dana je zaista bitno “razbiti” sve te grudvice, a realno, koji bi muškarac odbio malo hand-on-boob akcije?! 😀
Mislim da dojenje ide iz glave, jer sam ja još pre porođaja čvrsto odlučila da ću da dojim svoju bebu, tako da mi u kući nismo ni imali kutiju adaptiranog mleka (koju će svako kupiti da se nađe za “ne daj Bože”).

Takođe mi je puno značila podrška najbližih, a posebno od muža. Na žalost, svedoci smo toga da pravu podršku ne možete da dobijete ni od porodice, ni od okruženja, ni od lekara. 
Najbolji savet koji sam od patronažne sestre dobila je sledeći:
U PRVIH MESEC DANA BEBA PLAČE SAMO AKO JE GLADNA.
U početku sam imala maratonske podoje: 45 minuta jedna strana, ustaj, drži bebu da podrigne (jaaako bitan deo, bebe moraju da izbace sav višak vazduha koji su progutale prilikom dojenja), taman sam je spustila, na redu je druga strana… Imala sam utisak da ceo dan samo dojim. I tako posle celodnevnog dojenja, spustim ja bebu u krevetac, nije prošlo ni 10 minuta, budi se i plače.
Tu dolazi i ovaj savet zlata vredan: daj bebi da još siki. Ne biste verovali koliko jedan gutljaj (ili nekoliko) znači za prespavanu noć! Ovo se ne može primenjivati kod adaptiranog mleka, jer postoji ograničenje u količini koje beba sme da popije. A majčinog mleka može da pije u neograničenim količinama 🙂

Dojenje u javnosti

Kada se konačno dovedete u red sa tim dojenjem, dođe vreme i da izađete iz kuće. Meni je u početku bilo jako neprijatno da dojim dete pred nekim, dok mi jedna koleginica nije rekla “nisam ja tu izvadila sisu da je pokazujem, već da nahranim dete”. Svaki put kad treba da dojim u javnosti, ova rečenica mi prođe kroz glavu, i bez blama, za čas, nahranim svoje dete. Evo, upravo otkrih još jedan tekst za lakše dojenje u javnosti 😉
Kada sam se malo opustila, moj život je izgledao ovako:
Iskopirala me je Žizel, ja sam ovo patentirala, ali se nisam setila da slikam ;))

Drugo dete

Sa drugim detetom, to zaista izgleda ovako:
Ako ste me negde videli prošle godine sa bebom, verovatnoća je bila 89,63% da sam je dojila na javnom mestu 😉
Što se opreme koja vam je potrebna za dojenje tiče, spremam poseban post, mada, na prvom mestu je UPORNOST!
I, za kraj, ja, dojim, na plaži:
Znam, očekivali ste full frontal nudity, ali ne poznajemo se toliko dobro 😉
Da li vam je i koliko koristan ovaj post?
Ima tu još dosta informacija koje nisam napisala, da ne biste zaspali u sred čitanja 🙂
Delite vaša iskustva u komentarima 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...0

21 Comments

Leave a Reply