Please assign a menu to the primary menu location under menu
BebaSkin & hair careYouTube

Atopijski dermatitis: moje iskustvo, nega kože i saveti dermatologa i alergologa

Od poslednjeg posta na blogu je prošlo više od godinu dana. Razlog tome je i nedostatak vremena, ali i odsustvo isprobavanja novih proizvoda.

Smizletina, Bioderma, Atopijski dermatitis

U današnjem postu pišem o nezi kože tela, svojoj borbi sa atopijskim dermatitisom, ali i o tome šta sam naučila na Radionicama škole atopije i nalazim odgovore na pitanja o atopiji, kroz intervjue sa alergologom i dermatologom.

Moja koža je oduvek bila normalna ka suvoj, ali sklona ekcemima i alergijskim reakcijama. Uglavnom mi je koža bila u normalnom stanju, ali odlično pamtim periode kada sam (bez meni poznatog razloga) imala crvenilo praćeno svrabom na različitim delovima tela.

U pubertetu sam imala crvenilo na prevojima ruku, što je trajalo par meseci, jer ko je u srednjoj školi razmišljao da bi mogao da ode kod dermatologa. U trudnoći je već bilo malo drugačije, jer su crvenilo i svrab bili nepodnošljivi, osim prevoja na rukama, javilo se crvenilo i ispod pazuha, ali sam uz savete dermatologa to brzo prevazišla. Kada sam se vratila na posao (početkom 2015e), zbog povećanog stresa i nedostatka vremena sam dugo ignorisala problem koji sam imala i odlagala odlazak kod lekara.

Problem koji me je najviše mučio jeste suva koža na šakama, najviše na prstima i koža koja užasno svrbi; a ja sam nekada znala da se raščešem i do krvi. Sve sam to pokušala da saniram masnijim kremama, Pantenolom, ali bi mi se problem uvek vraćao. U jesen 2016e je crvenilo praćeno svrabom počelo da se javlja skoro svuda po telu (vrat, stomak, ruke…) i tada sam konačno otišla kod dermatologa.

Tada sam se prvi put susrela sa terminima atopijski dermatitis i kontaktni dermatitis. Koža mi je bila u takvom stanju da sam kao terapiju dobila da pijem antihistaminik, antibiotik, probiotik, a na problematična mesta da mažem kortikosteroidnu mast (i to 3 različite, za različite delove tela), kao i savet za pravilnu negu kože. Više o svom iskustvu sam ispričala u ovom videu.

NEGA KOŽE

Ja sam i do tada prilično vodila računa o nezi kože i koristila uljane kupke, ali od početka 2017 godine koristim isključivo Bioderma uljanu kupku.

Bioderma Atoderm ulje, atopijski dermatitis

 

Već sam pisala i pričala zbog čega volim uljane kupke, ali nije mi teško da ponovim: ne isušuju kožu i nemam potrebu da se mažem svaki put nakon tuširanja. Uljane kupke su nešto što može da koristi svako, bez obzira na tip kože, ali posebno se preporučuju osobama sa suvom kožom, ukoliko su skloni alergijskim reakcijama, a obavezno ukoliko se borite sa atopijskim dermatitisom.

Ovo ulje koristimo i moje ćerkice i ja, obzirom da se mojoj starijoj ćerkici javio atopijski dermatitis nakon 4og rođendana, ali u blažem obliku – crvenilo ispod pazuha, a ponekad na prevojima ruku i iza kolena. Retko se žali na svrab, a u tom slučaju mažemo kortikosteroidnu mast, prema instrukcijama dermatologa.

Litarsko Bioderma ulje obožavam, zato što je praktično, uglavnom ga kupujem na sniženju (malo preko 2000 dinara), a traje nam oko 6 meseci. Takođe mi mnogo više prija miris Bioderma ulja (u poređenju sa Eucerin ili LRP uljem), ali svakako ne sadrži parfeme, već ima blag miris, nekako, miriše na čisto 🙂

Ulje se, osim za pranje tela, može koristiti i za pranje ruku, što meni veoma prija, kao i za pranje lica. Ovo sam nedavno probala, nakon poslednje Radionice škole atopije, i mnogo mi prija, iako ne perem lice uljem svaki dan. Takođe ga ponekad koristim za pranje beauty blendera 🙂

Bioderma Atoderm Intensive Balm, Bioderma Atoderm Intensive

Smatram da sam dosta grešila u nezi kože, jer ni sebi ni deci nisam mazala nikakvo mleko za telo nakon tuširanja. Ono što sam primenila, nakon odlušanih radionica, jeste mazanje Bioderma Atoderm Intensive Baume (balzama) svako drugo veče. Kao neko ko se mackao jednom do dva puta nedeljno (a decu nijednom 🙂 ) odmah sam primetila poboljšanje u stanju kože, u mom slučaju je prestao povremeni svrab (znate, ono, kad dođe hladno vreme, a vi se češete iz dosade), a kod starije ćerkice se gotovo ne vraća crvenilo kože.

Kod atopijskog dermatitisa je veoma bitno svakodnevno mazanje emolijentnih kremova, što Atoderm Intensive balzam i jeste, kako bi se sačuvala barijera kože. Ja sam pomenuti balzam prošle zime koristila i kao kremu za lice, a manje pakovanje uvek imam u torbi, jer ga koristim i kao kremu za ruke. Može se koristiti za negu kože beba, dece i odraslih. Za osobe koje SAMO imaju suvu kožu, ali ne i AD, postoji Atoderm Intensive, koji je malo drugačije teksture.

Bioderma Cicabio Creme, Bioderma Cicabio Pommade

 

Za moje suve ruke i problematične prste, kao dodatnu negu koristim Bioderma Cicabio liniju.

Cicabio Creme je umirujuća hidratantna regenerativna krema, koju smo prvi put kupili po preporuci pedijatra, kada su mi deca imala boginje. Cicabio Pommade je zaštitna umirujuća obnavljajuća mast. Ova dva proizvoda imaju istu funkciju (obnavljanje kože), razlikuju se po teksturi (krema je lakša i ređa), a meni je više prijala mast. I jedna i druga su mi pomogle kod obnavljanja kože i smanjivanja potreba za češanjem.

Bioderma atoderm sos sprej, bioderma atoderm sos spray

 

Pre par meseci, Bioderma je izbacila novi proizvod koji pomaže kod svraba – Atoderm SOS Sprej.

Sprej je odličan, možese koristiti na bilo kom delu tela, zaista u trenutku prestaje potreba za češanjem, jedina zamerka je što smo ga prebrzo potrošili. Iako je odličan saveznik u borbi protiv svraba, nikako ne može da zameni sve gore pomenute kreme ili kortikosteroide.

 

Bioderma Atoderm, Atoderm Intensive, Atoderm intensive balm, Atoderm sos spray

 

RADIONICA ŠKOLE ATOPIJE + ODGOVORI ALERGOLOGA I DERMATOLOGA

Obzirom da sam u poslednjih godinu dana postala svesna koliko je atopija zastupljena među decom, u saradnji sa Biodermom sam uspela da snimim dva intervjua, sa alergologom i dermatologom. Na YouTube-u, u opisu ispod oba videa stoji spisak pitanja i minutaža na kojoj se nalazi odgovor.

ALERGOLOG Doc. Dr. Marina Atanasković-Marković:

 

DERMATOLOG Doc. Univ. dr sci. med. Svetlana Popadić spec. dermatovenerologije:

 

Obe doktorke su predavači na besplatnim RADIONICAMA ŠKOLE ATOPIJE koje se (za sada) održavaju na Kliničkom Centru Srbije u Beogradu. Ukoliko vi, vaše dete ili neko koga poznajete ima atopijski dermatitis, preporučujem vam da OBAVEZNO odete na jedno predavanje, jer ćete čuti gomilu korisnih informacija za ta 2 sata. Za narednu radionicu škole atopije se možete prijaviti na OVOM LINKU. Ukoliko ste odgledali intervjue sa alergologom i dermatologom, znajte da ste čuli samo jedan delić predavanja, a ono što je dobro kod radionice jeste što na kraju možete direktno da dobijete odgovore od alergologa, dermatologa i psihologa koji se tiču vašeg problema ili neke nedoumice.

Nadam se da vam je ovaj post bio koristan.

Ukoliko imate neko pitanje, pišite mi!

 

Do narednog posta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...0

The author: Smizletina

1 Comment

Leave a Reply