Read Sarajevo, Exodus of a City by Dževad Karahasan Free Online


Ebook Sarajevo, Exodus of a City by Dževad Karahasan read! Book Title: Sarajevo, Exodus of a City
City - Country: No data
Loaded: 2591 times
Reader ratings: 4.3
The author of the book: Dževad Karahasan
Edition: Kodansha
Date of issue: February 29th 1996
ISBN: 1568360576
ISBN 13: 9781568360577
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 7.84 MB

Read full description of the books:SARAJEVO COME GERUSALEMME
L'argomento è davvero interessante.
Ma Karahasan sembra nascondersi dietro spiegazioni tecniche, quasi scientifiche, restare distante.

Probabilmente ha ragione Slavenka Drakulić nella sua preziosa introduzione: Karahasan ...sembra aver bisogno di una nuova lingua per esprimere esperienze che non possono essere sopportate.
Come già, prima di lui, era successo a Primo Levi.

Però, pagine e pagine dedicate all'urbanistica e all'architettura della città, alla letteratura bosniaca, al metodo, al centro ecc, raffreddano l'opera.

Che diventa avvincente quando si scalda, quando racconta, quando entra negli aspetti secondari, nel tran-tran della guerra (!!): la fila per l'acqua, l'incontro con uno straniero, il gesto di due attori di teatro, ecc.

Belle le lettere e ottimo l'intervento di Drakulić che focalizza l'opera: Perché si scrive di guerra? Perché si documenta l'orrore? Possiamo davvero ancora credere che serva da monito per il futuro, quando gli orrori si ripetono, anche sotto i nostri occhi? Quante volte abbiamo intonato ‘Mai più’, in tutte le lingue?!

E' verosimile che scrivere di guerra significhi prima di tutto ...stabilire un qualche ordine al caos.
Perché ...se la guerra rappresenta la negazione dell'umanità, la prosa documentaria è la sua affermazione.Download Sarajevo, Exodus of a City PDF Sarajevo, Exodus of a City PDF
Download Sarajevo, Exodus of a City ERUB Sarajevo, Exodus of a City PDF
Download Sarajevo, Exodus of a City DOC Sarajevo, Exodus of a City PDF
Download Sarajevo, Exodus of a City TXT Sarajevo, Exodus of a City PDFRead information about the author

Ebook Sarajevo, Exodus of a City read Online! Dževad Karahasan rođen u Duvnu, je bosanskohercegovački književnik, dramatičar, esejist, romanopisac.

U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, branio je doktorski rad. Dugi niz godina učestvovao je u uređivanju sarajevske revije kao urednik za kulturna pitanja Odjek, te dramaturg u Zeničkom narodnom pozorištu.

Od 1986-93. Karahasan je na mjestu docenta za dramaturgiju i historiju drame na Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje vrši dužnost dekana. Bio je glavni urednik časopisa za teoriju i kritiku umjetnost Izraz u Sarajevu. Od 1993. nakon odlaska iz Sarajeva zbog rata u BiH, živi u Grazu. 1994-95. godine gostujući je profesor na Univerzitetu u Salzburgu, 2001. u Innsbrucku, a u Berlinu od 2009-10. 1995. godine postaje stipendist DAAD Berlin, a 1995. i 1997. je lektor za za bosanski, hrvatski i srpski jezik na Odsjeku za slavistiku Univerziteta u Göttingenu. U akademskoj godini 2007/08. je stipendist naučnog kolegija Wissenschaftskolleg u Berlinu.

Od 1993. radi kao dramaturg za pozorište ARBOS – Gesellschaft für Musik und Theater. Piše drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra i učestvuje kao pozorišni reditelj. Njegovi pozorišni komadi igraju se u Austriji (Beč, Krems, Hallein, Eisenstadt, Salzburg, Villach, Klagenfurt), Njemačkoj (Gera, Erfurt, Berlin, Leipzig), Bosni i Hercegovini (Sarajevo), Ukrajini (Odesa), Češkoj (Prag, Hradec Králové, Brno), Kosovu (Priština), Poljskoj (Szczecin), Singapuru (Singapore Arts Festival) i SAD (Washington D.C.). Živi i radi u Grazu i Sarajevu sa suprugom Draganom Tomašević-Karahasan.


Reviews of the Sarajevo, Exodus of a City


ALEXANDER

There are clear drawbacks

GABRIEL

Why do you need to specify a phone?

ELIZABETH

For those who are bored to live

ARTHUR

A hard, shocking, but extremely useful book that makes you think!

LEAH

You want to waste your time? This book fits perfectly.
Add a comment
Download EBOOK Sarajevo, Exodus of a City by Dževad Karahasan Online free

PDF: sarajevo-exodus-of-a-city.pdf Sarajevo, Exodus of a City PDF
ERUB: sarajevo-exodus-of-a-city.epub Sarajevo, Exodus of a City ERUB
DOC: sarajevo-exodus-of-a-city.doc Sarajevo, Exodus of a City DOC
TXT: sarajevo-exodus-of-a-city.txt Sarajevo, Exodus of a City TXT